DP 2021 zaključenoZ državnim prvenstvom, ki se je odvil v Piratu smo zaključili sezono 2021.

 

Vetrovno bi najbrž mnogim posadkam ustrezal nekoliko drugačen spored vetra, saj smo v petek začeli z vetrom okoli 20 vozlov v notranjosti piranskega zaliva. Po dveh plovih, je veter nekoliko padel in organizator je polje premaknil bolj na punto, da smo lahko odjadrali še dva plova. Ob tem premiku smo vsi začutili da s hladno burjo prihaja jesen.

 

Sobota je bila vetrovno podobna (na 15 vozlov, sunki do 25) a tudi nekoliko toplejša, tako da smo brez težav izpeljali štiri plove.

V nedeljo nam je uspelo izpeljati dva od predvidenih treh plovov v zelo rahli burji, ki je v drugem plovu obrnila na maestral. Le ta pa je bil preskromen (4-5 vozlov), da bi odpeljali še predvideni tretji plov.

 

Vse dni smo vozili polje v obliki trapeza z ločenim ciljem, štartali pa smo skupaj z jadrnicami razreda 470 in v soboto ter nedeljo tudi z Europami. Skupni štarti s 470 so popestrili dogajanje, saj sta bila razreda na polju kar primerljiva in je bilo tako ob skromni zasedbi našega razreda na polju vedno nekaj akcije ob manevrih na bojah.

 

Za zaključek lahko ugotovim, da regate zmagajo tisti, ki jih vozijo. Letošnje državno prvenstvo je bilo še nekoliko bolj podvrženo temu in je »na odpadanje«. Bodisi zaradi lukenj v suhi obleki in posledične premraženosti, bodisi zaradi strganih podaljškov krmila ali samo nevajenosti močnejšega vetra. Čeprav je do lanskih razmer še nekaj manjkalo (mogoče predvsem val).