Živaana Cup - poročilo 

JK Živaana, Alenka Hočevar, Velenjsko jezero , le kaj imajo ti trije skupnega. No naj vam razložim.

10.9. in 11.9.2016 je bilo Velenjsko jezero ponovno prizorišče tekem za DP v razredu FB in FJ. Vse skupaj je potekalo pod okriljem JK Živaana seveda v sodelovanju s KVŠ Velenje in tu je se je od aktivnega tekmovanja poslovila tudi dolgoletna jadralka v razredu FB Alenka Hočevar.

Prve posadke smo se v soboto pričele zbirati že okrog devete ure, kje drugje kot na kavici ob Velenjskem jezeru. Prijetno jutro je napovedovalo še lepši dan z rahlim vetrom in visokimi temperaturami za ta letni čas. Kot ponavadi, nas je nekatere spremljal nemir pred regato, sestavljanjem jadrnice in kavica se je kar hitro zaključila, da smo se lahko lotili drugih opravil. Posadke smo se lepo nabirale in prostor pred KVŠ je že ob 11h oživel. Druženje se je pričelo.Ker je Alenka, ki je v FB jadrala kar 40 let napovedala svoje slovo ravno na tej regati smo vedeli, da nas bo obiskal tudi kak bivši jadralec FB, saj je vedno lepo, če pozdraviš nekoga, ki še vedno vztrajaor velja za Alenko Hočevar. In res je prišlo kar nekaj njenih bivši sotrpinov samo zato, da bi jo spet in je celo dober v svoji klasi in to vsekakvideli in si tudi ogledali kako regato in da bi obujali spomine na svoja tekmovanja. Ob 12h nas je predramil žvižg Janezove piščalke in skiperski se je začel. Janez Kuntarič nam je razložil postavitev polja in pravila, uporabil je tudi novo štartno zastavico »U«, ki ima nekaj istih lastnosti kot črna, sprememba je samo v tem, da če je posadka preko linije in se štart ponavlja lahko vse jadrnice ponovno štartajo, kar pa ni slabo. Po polurnem čakanju se nas je usmilil tudi veter in malo pojačal svojo moč, tako, da se je štartna procedura lahko pričela. Na štartu se je vrtelo 6 posadk FB in 5 posadk FJ. Sami boji so bili zelo napeti saj je veter spreminjal svojo smer kar za nekaj stopinj še bolj pa je tekmo krojila njegova jakost. Kot ponavadi kadar se jadra na Velenju v rahlem vetru se ti kaj lahko zgodi, da padeš v luknjo brezvetrja, ko tvoji kolegi malo bolj stran dobijo rahlo sapo in se peljejo mimo tebe ampak tako je to na vseh slovenskih jezerih in opazovanje vode in dobra izbira poti je tu zelo pomembna in tu so se videle izkušnje dolgoletnih krmarjev. V soboto je Janezu uspelo narediti 3 plove in to celo brez ponovljenih startov. Pozno popoldne smo posadke zapustile vroče prizorišče na vodi – cel dan so nas namreč spremljale temperature blizu 30 stopinj. Zato smo se šli nekateri na koncu s skokom v jezero vsaj malo ohladiti preden smo pospravili jadrnice in mokre obleke zamenjali za suhe. Začel se je piknik. Rdeča nit sobotnega večernega druženja je bila Alenka Hočevar, ki je z govorom in raznimi igricami okrog njenega dolgoletnega jadranja popestrila večer in zelo lepo zaključila svojo aktivno 40 letno jadralno pot. V zahvalo je poleg šopka, lepih daril dobila tudi čudovito torto, ki jo je spekla Slavica iz KVŠ, Alenka pa jo je radodarno razdelila med nas, da smo bili tudi mi deležni sladkih užitkov. Večer se je počasi prevesil v noč in v pričakovanju nedelje smo polni prijetnih vtisov zapuščali prizorišče.

Nedeljsko jutro je bilo v Celju megleno, ceste so bile rahlo mokre od kratkotrajne plohe ampak napoved je bila solidna. Ob 10h na skiperskem smo bili zbrani že vsi pridružili pa sta se nam še dve novi FB posadki. Ob 11h je veter dvignil svoja krila in regate so se lahko pričele. Tudi nedeljski veter se ni pretegnil v svoji moči pa vseeno nam je omogočil izpeljati 3 plove. Veter je obračal, ojačal, padal in na koncu se je zgodilo, da so 4 jadrnice uspele priti že v cilj, ko je skoraj polovica flote ostala pri drugi boji in se počasi prebijala proti koncu. Vsem je uspelo in ŽIVAANA CUP 2016 se je lahko pohvalil s 6 izpeljanimi plovi. Dobili smo zmagovalce in sicer posadko Kavčič-Kavčič v FB in Rupnik–Rupnik v FJ. Očitno naveze sin, oče dobro delujejo.

Odlično izpeljana regata se je zaključila s podelitvijo pokalov in mrzlim šampanjcem, ki ga je priskrbela Alenka, kot piko na i za svoje poslavljanje od jadranja.

ŽIVAANA CUP bo živel naprej, Alenka nas bo obiskovala na raznih regatah in druženjih vsekakor pa bo ostala v naših spominih kot odlična jadralka in predvsem vzornica, kako lahko jadranje spremeniš v način življenja in ostajaš dober tudi 40 let. Velenjsko jezero pa bo ostalo v Velenju in bo čakalo, da ga ponovno obiščemo, ko pridemo na trening ali pa tekmovat.

Lep jadralni pozdrav.

Vesna Briški, SLO 14596

Rezultati

Galerija slik